Korona

Heltti | 15.10.2021

Korona – missä mennään?

Tästä blogista löydät tuoreimmat koronaan liittyvät päivitykset ja linkit suosituksiin (10/2021)

Valtakunnallinen koronaan liittyvä etätyösuositus loppui 15.10. – mitä se merkitsee?

Valtakunnallisesti etätyösuositus päättyi 15.10., mutta paikallisia suosituksia on edelleen hyvä seurata. Vaikka toimistolle pääsyä ja kollegojen näkemistä ovat monet odottaneet jo kovasti, ei siirtymä takaisin uuteen normaaliin kaikilla välttämättä suju aivan kivuttomasti. 

Jäsen

Jos työpaikalle paluu herättää huolta, keskustele esihenkilösi kanssa ja ota tarvittaessa yhteyttä myös työterveyshuoltoon. Influenssarokotusten aika on myös käsillä.  Löydät lisää tietoa influenssarokotuksen ottamisesta, jos olet altistunut koronalle tai olet sairastanut hiljattain koronan THL:n sivuilta. Heltti aloittaa influenssarokotukset maanantaina 18.10., lisätietoa rokottamisesta ja ajanvarauksesta löydät aiemmasta tiedotteestamme sekä Heltin influenssarokotussivulta.  

Työnantaja

Henkilöstön mielen ja jaksamisen hyvinvoinnin huomioiminen työpaikoille paluussa on erittäin tärkeää. Työpaikoille on tarjolla myös Takaisin työpaikalle -palvelu, jonka avulla saat nopeasti tietää miten työyhteisössä jaksetaan juuri nyt ja millaisia tukitoimia tarvitaan. Lue lisää palvelusta ja tilaa jaksamiskysely sekä tukitoimenpiteet

Työterveyslaitoksen toimintaohjeet turvallisen työpaikalle paluun tueksi

  • Vahva suositus kahden rokotteen ottamiseen: Yhteiskunnan avautuessa kahden rokotteen merkitys vakavalta tautimuodolta suojautumiseksi edelleen korostuu.
  • Hyvä käsihygienia on edelleen tärkeää. 
  • Sairaana ei tulla töihin! 
  • Ensisijaiset torjuntatoimet työpaikalla töiden järjestäminen uudella tavalla: Etäisyyksistä, hygieniasta ja hyvästä ilmanvaihdosta huolehtiminen. Vasta näiden toimien jälkeen on syytä harkita hengityksensuojainten tai kasvomaskien käyttöä.

Löydät Työterveyslaitoksen sivuilta seikkaperäiset ohjeet mm. riskinarvion tekoon, viestintään, hygieniaan ja siivoukseen, etätyöhön sekä kokouksiin ja muihin tilaisuuksiin

Missä mennään rajoitusten osalta?

Rajoitusten vähentäminen alkoi 1.10. mm. kokoontumisrajoitusten, maskin käyttösuositusten ja ravintoloiden aukioloaikojen keventämisellä. Samalla korostettiin paikallisen ohjeistuksen suurta merkitystä. Korona-luvut ovat jälleen nousussa eikä virus tule häviämään keskuudestamme lähitulevaisuudessa. Alueellisia viruksen “ryöpsähdyksiä” on siis odotettavissa vastakin. Rokotekattavuuden lisäämisen ohella paikallisia ryöpsähdyksiä pyritään hallitsemaan paikallisesti annettavien viranomaisohjeiden avulla. Mm. maskisuositusten osalta on tälläkin hetkellä alueellisia eroja. 

Ajantasaista tietoa rajoituksista ja muista ohjeista

Tuoreimmat suositukset koronatestaukseen hakeutumisesta

Paitsi rajoituksiin, muutoksia on tullut myös koronatestiin hakeutumisen osalta. Löydät ajantasaiset ohjeet koronatestiin hakeutumisesta THL:n sivuilta.

Koronapassi

Koronavirus on n. kahden vuoden historiansa aikana aiheuttanut toistuvia muutoksia ohjeistuksiin ja muutokset ovat edelleen mahdollisia, jopa todennäköisiä. Eduskunta on perjantaina 15.10. hyväksynyt koronapassin. Presidentin vahvistuksen jälkeen koronapassi voidaan ottaa käyttöön jo lauantaina. Koronapassiin liittyvää uutisointia voi seurata mm. STM:n sivuilla.


Koronatapahtumat pähkinänkuoressa

Vajaa kaksi vuotta sitten Kiinan Wuhanin suunnalta alkoi kuulua huolestuttavia uutisia uudesta, helposti tarttuvasta ja vakavia tautimuotoja aiheuttavasta viruksesta, joka nykyään tunnetaan nimellä Covid19- eli koronavirus. Virus on sittemmin kiertänyt käytännössä koko maailman, useamman eri virusmutantin muodossa. Suomessa on virallisten tietojen mukaan tähän mennessä sairastunut (koronatesti positiivinen) 147 297 ihmistä, ja koronaan on Suomessa menehtynyt 1 100 ihmistä. Koronan torjuntatoimet Suomessa ovat onnistuneet hyvin, maailmalla luvut ovat murheellista luettavaa, 219 milj. sairastunutta, 4,55 milj. kuolemaa.  

Uuden viruksen myötä maailma oli hetkessä polvillaan, mutta samalla alkoi ennennäkemätön yhteistyö eri lääketieteen alojen ammattilaisten keskuudessa. Loppuvuonna 2020 alkoi näkyä valoa tunnelin päässä, kun useampi koronarokote läpäisi laajat turvallisuuskokeet ja sai viranomaisilta myyntiluvat. 

Rokotteiden saatavuus oli alkuun esteenä laajamittaisille rokotuksille. Tähän mennessä maailmalla on annettu jo yhteensä 6,54 mrd 1. rokotetta ja täysin rokotettujakin on jo 2,78 mrd. Samalla seurantatietoa rokotteista ja niiden turvallisuudesta on kertynyt paljon. Kiistaton näyttö puhuu sen puolesta, että kaksi rokotetta antaa erinomaisen suojan sairaalahoitoa vaativalta vakavalta tautimuodolta. Suomessa kolme neljästä sairaalahoitojaksosta syyskuussa 2021 oli rokottamattomilla. 

Suomi on ollut monien muiden maiden tavoin “kiinni” useita jaksoja pandemian kestäessä. Meillä valtiovalta on rakentanut ns. hybridi-strategian rajoitusten poistamisen osalta. Strategian mukaan rajoitukset tullaan poistamaan kokonaan, kun 80 % yli 12-vuotiaista on täysin rokotettu tai ainakin heillä on ollut mahdollisuus saada molemmat rokotteet. Tiistaihin 12.10. mennessä yli 12-vuotiaista molemmat rokotteet on saanut n. 73% väestöstä.